Honung

Honung

Därför ska du välja honung från Sunnebogård i Timrå!

Vår honung är fri från tillsatser och våra bin hämtar sin nektar från obesprutade ängar och skogshyggen. Vår honung har en len konsistens med en mångfasetterad smak.

Binas arbete bidrar till att växter och träd pollineras. Det ger bättre skördar och rikare blomning i våra trädgårdar. I naturen bidrar det även till ökad artrikedom både för växter och djur.

Genom att välja honung från ditt närområde gör du en insats för miljön genom att bidra till ett sundare ekosystem.
 

Honungen är både god och nyttig

I honung finns förutom högvärdigt frukt- och druvsocker, mineraler och enzymer som hjälper till i vår matsmältning. I honungen finns också värdefullt protein i form av pollen.
 

Honung i matlagning

I de flesta recept kan man byta ut hälften av sockret mot honung. Honung är dubbelt så sött som socker. Räkna med att 1/2 dl honung ersätter 1 dl socker.
 

Olika sorters honung

Rörd eller ympad honung

Detta är den vanligaste typen av honung. Den har en len och fin konsistens som smälter på tungan. 

Flytande (obearbetad) honung

Honung är då den skördas flytande. Med tiden blir dock den flytande honungen kristalliserad (rå honung, se nedan). Det betyder att den får en konsistens som känns mer eller mindre grusig på tungan. Kristalliseringen innebär inte att kvalitén eller hållbarheten påverkas utan är en naturlig process hos obearbetad honung. Hur lång tid det tar innan den flytande honungen blir kristalliserad är olika och kan ta upp till flera månader.

Rå honung

Rå honung kallas den honung som varken ympats eller rörts utan bara silats och tappats direkt på burkar. Den blir såsmåningom rå och hård med en kristalliserad konsistens som känns mer eller mindre grusig på tungan. 
 

Fast honung kan bli flytande

För att få fast honung flytande kan man värma den i vattenbad eller i mikron. Det räcker med 35-45°, redan då återgår den till flytande form och håller sig så kortare eller längre tid beroende på honungssort.